- Christenzijn op het werk is gastvrij werken. Jezus Christus volgen in ons werk betekent gastvrij zijn omdat Jezus gastvrijheid predikt275 en God gastvrijheid van ons verlangt.276 We hebben herbergzaam naar elkaar te zijn.277 De Heilige Geest schenkt ons een gastvrij hart en biedt ons wijsheid en kracht om gastvrij te werken.
- Gastvrij werken betekent dat we in ons werk vriendelijk zijn. Door vriendelijk te zijn verwijzen we naar Gods vriendelijk aangezicht en volgen we Jezus als dé Vriend.278 Vriendelijkheid in ons werk is meer dan beleefd zijn naar elkaar. Vriendelijk zijn we als we niet afstotend zijn maar aardig, niet afstandelijk zijn maar innemend, niet koud zijn maar hartverwarmend, niet hard zijn maar zachtaardig.279
- Gastvrij werken betekent dat we mensen bij hun naam noemen. Net zoals Jezus als de Goede Herder Zijn schapen bij naam noemt,280 zo noemen wij degenen met wie en voor wie wij werken bij hun naam. De ander is niet een nummer, maar een persoon, een mens. Bij naam noemen erkent de ander als persoon en maakt het contact persoonlijk. We misbruiken iemands naam als we het beledigen, besmeuren en bespotten281 of als we juist er mee pronken, het stelen en ermee vandoor gaan.282
- Gastvrij werken betekent dat wij interesse in elkaar tonen. Interesse in elkaar tonen is inleven en meeleven, zonder dat het uithoren wordt. God is immers bij uitstek geïnteresseerd in ons. We kunnen niet gastvrij zijn als we onze gasten, de mensen in ons werk, niet kennen.
- Gastvrij werken betekent dat we relatiegericht zijn. God wil niet alleen dat wij een relatie hebben met Hem283 maar ook met de mensen om ons heen, dus ook in ons werk. In ons werk gaat het om het opbouwen en onderhouden van relaties met mensen. Het gaat daarbij niet om functionele, instrumentele relaties maar om persoonlijke, collegiale relaties van mens tot mens. God is een persoonlijk God.
- Gastvrij werken betekent dat we elkaar ontmoeten als we bijeenkomen. Als we in ons werk bijeenkomen dan gaat het niet alleen om het regelen en leveren van zaken, maar ook om samen te komen en samen te zijn. Werkoverleg is een samenkomst en een samenzijn waarin we met elkaar verbonden zijn. Een werkbespreking is niet alleen het afwerken van agendapunten, maar het werken aan elkaar.
- Gastvrij werken is dat we samenwerken. Werken is samen-werken en samen-leven. Onszelf of de ander isoleren is niet hoe God het leven voor ogen heeft.284 Bovendien bestaan er in de hemel geen isoleercellen en bubbels. Samenwerken is de ander uitnodigen om mee te doen en te zorgen dat de ander echt meedoet en mee blijft doen.
- Gastvrij werken betekent dat we gemeenschappen opbouwen en onderhouden. In een gemeenschap voelen mensen zich, net als in een herberg, geborgen, voelen mensen zich thuis. In een gemeenschap werken mensen aan gemeenschappelijke doelen vanuit gemeenschappelijke opvattingen. Door gemeenschapszin bevorderen we gemeenschappen, waarin we kunnen leven en werken. Een gezin dat geen gemeenschap is, is zinloos; een werkverband dat geen gemeenschap is, is bandeloos; een organisatie dat geen gemeenschap is, is ongeorganiseerd; een samenleving dat geen gemeenschap is, is levenloos.
- Gastvrij werken betekent dat we andere christenen opzoeken in ons werk. Doordat we elkaar begrijpen als gelijkgezinden in dezelfde werkomgeving kunnen we elkaar bemoedigen en problemen bespreken. Geregeld samenkomen om te bidden en mediteren over het werk geeft extra kracht. Juist als er in de werkomgeving weinig christenen zijn, is het des te belangrijker elkaar te kennen en elkaar te sterken in het christenzijn in het werk. Ieder overleg met een christen biedt de mogelijkheid om te bespreken wat christenzijn in de praktijk betekent.
- Gastvrij werken betekent dat we de diversiteit in identiteit van elkaar stimuleren. We hebben de identiteit van een ander niet alleen te respecteren maar ook te stimuleren. Als God diversiteit in identiteit niet had gewild, dan had Hij wel allemaal dezelfde mensen geschapen. Het stimuleren van identiteit betekent dat we de ander de ruimte geven zichzelf te zijn, zich te uiten en zich te ontwikkelen en ontplooien. Het stimuleren van identiteit is goed zolang we daarmee Gods identiteit niet verloochen.
- Gastvrij werken betekent dat we in ons werk voor inclusiviteit en integratie gaan. Jezus schreef niemand af en sloot niemand uit, maar stond open voor ieder mens, verwelkomde ieder mens en zocht juist de mensen op die aan de rand stonden.285 Wij zijn gastvrij in ons werk als we minderheden niet segregeren maar integreren, als we randgroepen niet uitsluiten maar insluiten, als we andersdenkenden niet verafschuwen maar verwelkomen. We kunnen gastvrij zijn omdat we weten wat het is uitgenodigd en verwelkomd te worden, omdat we weten wat het is om buiten te staan en binnen te worden gelaten, omdat we weten wat het is om opgenomen en geborgen te zijn.
- Matteüs 22:1-4, Lucas 14:12–14
- Leviticus 19:33-34, Hebreeën 13:1-2
- Romeinen 12:13, 1 Petrus 4:9
- 2 Korintiërs 6:4-6, Filippenzen 4:5
- Spreuken 15:1
- Johannes 10:3
- 1 Korintiërs 13:5
- Spreuken 17:5
- Matteüs 1:23
- Genesis 2:18
- Matteüs 14:13-21, Marcus 6:30-44; Lucas 9:10-17; Lucas 14:15-24, Johannes 2:1-11; Johannes 6:1-14, Johannes 21:12-13
Vragen
- Welke Bijbeltekst over gastvrijheid vind ik met name aansprekend en richtinggevend voor wat gastvrij werken betekent (voor mij)?
- In hoeverre ben ik het eens met de bovenstaande opsomming van wat gastvrij werken betekent?
- Mis ik in bovenstaande opsomming elementen van wat gastvrij werken betekent? Zo ja, welke?
- Hoe omschrijf ik zelf waaruit gastvrij werken bestaat voor christenen in het werk?
- Hoe omschrijf ik waaruit gastvrij werken voor mij in mijn werk bestaat?
- In welke mate onderschrijf ik dat gastvrijheid een belangrijke eigenschap/deugd is voor christenen in hun werk?
- In welke mate onderschrijf ik dat gastvrij een belangrijk principe is voor het gedrag van christenen in hun werk?
- In welke mate is gastvrij een belangrijke deugd en principe voor mij in mijn werk?
- Op welke wijze ervaar ik dat gastvrijheid belangrijk is in mijn werk?
- Wanneer ik werk, werk ik dan om gastvrijheid te brengen? En doe ik dat van harte?
- In hoeverre kan ik in mijn werk gastvrij werken?
- Hoe vaak heb ik de afgelopen tijd gastvrijheid gebracht in mijn werk?
- Hoe gastvrij vind ik mijzelf in mijn werk? En waarin zit dat?
- In hoeverre gebruik ik gastvrij als principe voor mijn gedrag in mijn werk? Kan ik dat illustreren aan de hand van de besluiten die ik de laatste tijd in mijn werk heb genomen?
- Als ik terugkijk op mijn werkzame leven, kan ik dan zeggen dat ik steeds gastvrijer ben geworden in mijn hart en gedrag?
- In hoeverre zien mensen met wie ik werk mij als gastvrij? En wat hebben ze hierover tegen mij gezegd?
- In hoeverre denk ik dat God vindt dat ik gastvrij ben en handel in mijn werk?
- In welk opzicht kan ik gastvrijer worden en handelen in mijn werk? En hoe ga ik dat concreet doen?
- Welke gastvrijheid ga ik de eerstkomende werkdag extra brengen?
- Wat ga ik over gastvrij werken in gebed zeggen tegen God?